Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
isletme.biibf.comu.edu.tr

İşletme Tezsiz Yüksek Lisans İkinci Öğretim

Program Tanımı   Açıklama
Kuruluş : İşletme Bölümü 1994-1995 eğitim öğretim yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bünyesinde kurulan ilk iki bölümden biridir. İlk mezunlarını 1998 yılında veren İşletme Bölümü, 2002-2003 eğitim öğretim yılından itibaren örgün öğretim programının yanı sıra ikinci öğretim programı ile 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz dönemine kadar öğretim hayatına devam etmiştir. 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz dönemi itibariyle ise ikinci öğretim programına öğrenci alınmamıştır.
İşletme bölümümüzde lisans öğretimin yanı sıra lisansüstü öğretim programları da bulunmaktadır. Bölümümüzde İşletme Tezli Yüksek Lisans, İşletme Tezsiz Yüksek Lisans (1.Öğretim), İşletme Tezsiz Yüksek Lisans (2. Öğretim) ve İşletme Doktora programları bulunmaktadır. Bölümümüzde ayrıca 2020-2021 Eğitim öğretim yılından itibaren Endüstri Yönetimi ve Dijital Dönüşüm Tezsiz Yüksek Lisans İkinci Öğretim Programı eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Kazanılan Derece : Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler,İşletme alanında Tezsiz Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Bu program, yüksek lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır.
Kabul ve Kayıt Koşulları : Programa kayıt olacak öğrencilerin yeterlilik kriterlerine dair detaylı bilgiler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=36045&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 linkli sayfasında yer almaktadır.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, ÇOMÜ‘de verilen dersin içeriğine uygun olması ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : Programa kayıtlı öğrencilerin yeterlilik koşulları ve kurallarına dair detaylı bilgiler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=36045&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 linkli sayfasında yer almaktadır.
Program Profili : İşletme Yüksek Lisans Programı (MBA), öğrencilerinin işletmecilik ve yönetim alanlarında en güncel bilgilerle donatılması ve var olan bilgilerin yenilenmesini amaçlamakta ve tüm işletme fonksiyonlarını kapsamaktadır. Bu program ile öğrenciler global bir anlayış içinde işletmeleri çevreleyen faktörleri kavrama olanağı elde edecekler ve hem kişisel hem de profesyonel anlamda farklılık yaratma konusunda önemli adımlar atmış olacaklardır. Program sonunda öğrenciler, gerek Türkiye genelinde gerekse tüm dünyada kurumsallaşmış firmalarda görev alabilmek üzere, işletme ve yönetim alanında sağlam bir temel kazanmaktadırlar. İşletme Yüksek Lisans Programı’nın temel amaçları arasında mezunların, lisans yeterliliklerine dayalı olarak işletme alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirmelerinin, işletmecilik alanında karşılaşılan bir sorunu, değerlendirme, çözüm yöntemi geliştirme, çözme ve sonuçları değerlendirmelerinin, işletme alanındaki güncel gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarmalarının, işletme alanıyla ilgili bilgileri eleştirel bir gözle değerlendirmelerinin sağlanmasıdır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Mezunlarımız sanayi kuruluşlarında, bankacılık, turizm, danışmanlık kuruluşları, muhasebe ve denetim şirketleri, sigorta şirketleri, ulaştırma hizmetleri vb. özel sektör kuruluşlarının yanı sıra Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Sermaye Piyasası Kurulu, Sanayi ve Ticaret Odaları gibi kamu kuruluşlarının çeşitli kademelerinde görev yapabilirler. Banka müfettişliği ve uzmanlığı, serbest mali müşavirlik, pazarlama ve insan kaynakları, üretim planlaması ve stok kontrolü, yönetim bilgi sistemleri, mezunlarımızın çalışabileceği ve yönetici pozisyonlarda görev alabilecekleri diğer alanlardan bazılarıdır.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Bu programdan mezun olan öğrenciler, tezli yüksek lisans programlarında öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilir veya eğitimleri devam ederken ÇOMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün yönetmeliklerine uygun şartları sağladıkları takdirde tezli yüksek lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Öğrencilerin akademik programların müfredatı içerisinde her ders biriminin beklenen sonuçlarının elde edilmesindeki başarısı, dönem içi faaliyetlerin değerlendirilmesi ile değerlendirilir (ara sınav, uygulama / uygulama, işyerinde özel ders stajı, seminer, Proje, ödev / ödev, laboratuvar, vb.) ve final veya telafi sınavı değerlendirmeleri ile birlikte her yarıyıl sonunda açıklanır. Dönem içi faaliyetlerin değerlendirme notlarının nihai notuna katkısı% 40 olup, final sınavının tamamı Yönetmelik tarafından belirlenen oranı % 60'tır.

Başarı Notu Katsayı 100 puan üzerinden not dönüşümü
AA 4,0 90 - 100
BA 3,5 85 - 89
BB 3,0 80 - 84
CB 2,5 75 - 79
CC 2,0 70 - 74
DC 1,5 60 - 69
DD 1,0 50 - 59
FD 0,5 30 - 49
FF 0,0 0 - 29

Ayrıca, harf notlarından; a) DS : Devamsız, b) S : Başarılı, c) U : Başarısız olarak harf ile tanımlanır. Proje çalışmalarını başarıyla sürdürmekte olan öğrencilere başarılı, proje çalışmalarını başarıyla sürdüremeyen öğrencilere başarısız notu verilir. Başarısız notu ayrıca, kredisiz olarak alınan dersler, uzmanlık alan dersleri, alan, klinik ve laboratuvar çalışmaları ile seminerler için başarısız olma durumunda da kullanılır. Bu iki not genel not ortalamasına katılmaz.
Mezuniyet Koşulları : Programa kayıtlı öğrencilerin mezuniyet koşullarına dair detaylı bilgiler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=36045&MevzuatTur=8&MevzuatTertip=5 linkli sayfasında yer almaktadır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Program Başkanı: Prof. Dr. Nazan YELKİKALAN
e-mail: nyelkikalancomu.edu.tr

AKTS Koordinatörü: Doç. Dr. Filiz EROĞLU
e-mail: filizeroglucomu.edu.tr
Bölüm Olanakları : Anabilim dalımızda 15 öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi yapmaktadır. Eğitimlerin verildiği derslikler ve seminer odası derslerin verimli şekilde işlenmesi amacıyla gerekli tüm görsel-işitsel donanım (televizyon, DVD oynatıcı, uydu, CD çalar) ile donatılmıştır.

Programla ilgili detaylı bilgi için eğitim kataloğunu inceleyiniz. Eğitim kataloğu için tıklayınız