Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
isletme.biibf.comu.edu.tr

Lisans

Program Tanımı   Açıklama
Kuruluş : İşletme bölümü, 1994-1995 eğitim öğretim yılında Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde, örgün öğretim programı ile eğitim hayatına başlamıştır. 2002-2003 eğitim öğretim yılında ikinci öğretim programı açılan bölümümüz, 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibariyle örgün lisans eğitiminin yanı sıra lisansüstü düzeylerde eğitim hayatına devam etmektedir. Bu bölümün amacı; işletmelerde çeşitli fonksiyonların gerçekleştirilmesi, yönetilmesi ve denetlenmesi ile verimlilik artışının sağlanması amacıyla öğrencilerin gerekli bilgi ve vasıflarla donatılmasıdır. Böylelikle öğrenciler birer girişimci olarak mezun oldukları gibi özel ve kamu sektöründe de tepe yönetimler için eğitilmiş olacaktır. Ayrıca Sivil Toplum Kuruluşları konusunda donatıldıkları çok ayrıntılı bilgilerle, özellikle son dönemlerde yurt içinde ya da küresel düzeyde hızlı bir yükseliş içinde olan bu yeni sektörde de görev almaya hazır olmaktadır.
Kazanılan Derece : Bu program, lisans seviyesinde öğrenim veren bir programdır. Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, İşletme alanında Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, İşletmei alanında Lisans derecesi (Bachelor of Arts) almaya hak kazanmaktadırlar.
Kabul ve Kayıt Koşulları : Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü ÖSYS olarak adlandırılan merkezi sınav sistemi ile yapılmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra bu sınavdan aldıkları puana göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Yabancı uyruklu öğrenciler, bu programa uluslararası geçerliliği olan SAT, ACT gibi sınav sonuçlarıyla ya da ortaöğretim mezuniyet notlarına göre kabul edilmektedir. Değişim öğrencilerinin kabulü, ÇOMÜ ile partner üniversite arasında imzalanan ikili anlaşmalar (Erasmus ya da Genel Akademik Protokol) çerçevesinde yapılmaktadır. Misafir öğrenciler, bu programda verilen derslere, ilgili akademik birimin onay vermesi durumunda kayıtlanabilirler.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar :  
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : 1 İşletme alanında sorun çözmeyi, analitik ve bütünsel bir bakış açısıyla stratejik düşünmeyi prensip haline getirmek 2 İşletme alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek, yaşam boyu öğrenme yaklaşımını benimsemek 3 İşletme alanında öğrenilenleri organizasyon bünyesinde analiz etme, yorumlama, düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önermek 4 İşletme alanında öğrenilen kavram ve düşünceleri, ulusal ve uluslararası boyutta yorumlama ve disiplinler arası analiz yapıp uygulamak 5 İş hayatında kalite ve verimlilik ilkelerini bilme ve uygulamak 6 İş etiğinin gereklerine uymak, toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olmak ve uygulamak 7 Girişimciliği yaşam tarzı olarak benimseme ve girişimcilik kariyerine adım atabilmek 8 Bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alma, açık fikirli, eleştiriye açık, yapıcı ve özgüven sahibi olma, verimli çalışmak 9 Bir yabancı dili kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgileri izlemek ve meslektaşları ile iletişim kurmak
Program Profili : İşletme bölümü bölüm öğrencilerine, işletmelerde lisans derecesi veren bir eğitim programıdır.İşletme bölümü küresel rekabette başarılı olabilmek için öncelikle yönetim bilimleri, ekonomi ve sosyal bilimlerin ilgili alanları ve diğer disiplinlerle ortaklaşa bir eğitimi amaçlar. İşletme bölümü lisans programı, öğrencilerin yeteneklerini keşfederek ülke ve iş hayatının kalkınması amacıyla bunları kullanmasını hedefler. Öğrencilerin sosyal yönden gelişimini destekleyerek etkili iletişim becerileriyle yenilikçi ve girişimci olarak iş hayatında başarılı olmalarını öncelikli amaçları arasında tutar. İşletme bölümü yenilikçi ve rekabetçi bir anlayışla, esnek bir yönetimle bölüm mezunlarının bölge ve dünya ile entegre bir şekilde donanımlı olarak lisansüstü çalışmalarını destekler.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Mezunlarımız sanayi kuruluşlarında, bankacılık, turizm, danışmanlık kuruluşları, muhasebe ve denetim şirketleri, sigorta şirketleri, ulaştırma hizmetleri vb. özel sektör kuruluşlarının yanı sıra Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Sermaye Piyasası Kurulu, Sanayi ve Ticaret Odaları gibi kamu kuruluşlarının çeşitli kademelerinde görev yapabilirler. Banka müfettişliği ve uzmanlığı, serbest mali müşavirlik, pazarlama ve insan kaynakları, üretim planlaması ve stok kontrolü, yönetim bilgi sistemleri, mezunlarımızın çalışabileceği ve yönetici pozisyonlarda görev alabilecekleri diğer alanlardan bazılarıdır. STK'larda da farklı yönetici kademelerde çalışmak üzere eğitim almaktadırlar.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Sınavlar yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak yapılır. Sınav sonuçları on beş gün içinde ilgili öğretim elemanı tarafından bölüm başkanlığına verilir ve ilan edilir. Sınav sonuçlarının açıklanmasından itibaren sınav belgeleri ile uygulamalı derslerin sınav kayıtları iki yıl süreli saklanır. Sınavlar, o dersi vermekle görevli öğretim elemanları tarafından yapılır. Görevli öğretim elemanının sınav döneminde Üniversitede bulunmaması halinde sınavların kimin tarafından yapılacağı ve değerlendirileceği, ilgili bölüm kurulu tarafından kararlaştırılır. Yazılı sınavlar bölüm başkanının belirleyeceği iki gözetmenin katılımı ile yapılır. Uygulamalı derslerin maket, resim, el sanatı türü değerlendirme çalışmalarıyla ilgili öğrenci ve yönetim tarafından düzenlenen bir tutanak ile işlem yapılır. Staj ve uygulama sonunda, sınav yapma mecburiyeti olan fakülte ve yüksekokullarda, staj ve uygulama sınavlarının nasıl yapılacağı fakülte ve yüksekokul kurulları tarafından belirlenir. Başarı notu; ara sınav not ortalamasının %40’ı, yarıyıl sonu veya bütünleme sınav notunun %60 katkısı alınarak belirlenir ve öğretimin ilk iki haftasında öğrencilere bildirilir. Dersin öğretim elemanı tarafından, her ders için öğrencilerin aldıkları başarı notları 100 puan üzerinden ele alınarak normal dağılım istatistiği ve bağıl değerlendirmeye uygun olarak dersin yarıyıl sonu başarı notu harfli ve katsayılı not biçiminde, aşağıdaki tablodaki gibi takdir edilir: Bağıl Değerlendirme Tablosu PUAN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU KATSAYI 90 – 100 AA 4.00 85 – 89 BA 3.50 80 – 84 BB 3.00 70 – 79 CB 2.50 60 – 69 CC 2.00 55 – 59 DC 1.50 50 – 54 DD 1.00 40 – 49 FD 0.50 0 – 39 FF 0.00 Yeterli YE - Yetersiz YS - Devamsız DS 0.00 (Kredili Dersler için)
Mezuniyet Koşulları : Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin, •Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/Y notu alarak minimum 240 AKTS kredisinden başarılı olmaları, •4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Bu program tam zamanlıdır.
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Yelkikalan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Prof. Dr. Ramazan AYDIN Yerleşkesi Biga/ÇANAKKALE 17200 TÜRKİYE
Bölüm Olanakları : İşletme Bölümü öğrencilerine İbrahim Bodur Girişimcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sivil Toplum Kuruluşları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde girişimcilik ve STK yönetimi ile ilgili sertifikalar sağlanmaktadır.

 Programla ilgili detaylı bilgi için eğitim kataloğunu inceleyiniz. Eğitim kataloğu için tıklayınız.