Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
isletme.biibf.comu.edu.tr

Doktora

Tanım   Açıklama
Kuruluş : İşletme Bölümü 1994-1995 eğitim öğretim yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin bünyesinde kurulan ilk iki bölümden biridir. İlk mezunlarını 1998 yılında veren İşletme Bölümü, 2002-2003 eğitim öğretim yılından itibaren örgün öğretim programının yanı sıra ikinci öğretim programı ile 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz dönemine kadar öğretim hayatına devam etmiştir. 2019-2020 eğitim öğretim yılı güz dönemi itibariyle ise ikinci öğretim programına öğrenci alınmamıştır. İşletme bölümümüzde lisans öğretimin yanı sıra lisansüstü öğretim programları da bulunmaktadır. Bölümümüzde İşletme Tezli Yüksek Lisans, İşletme Tezsiz Yüksek Lisans (1.Öğretim), İşletme Tezsiz Yüksek Lisans (2. Öğretim) ve İşletme Doktora programları bulunmaktadır. Bölümümüzde ayrıca 2020-2021 Eğitim öğretim yılından itibaren Endüstri Yönetimi ve Dijital Dönüşüm Tezsiz Yüksek Lisans İkinci Öğretim Programı eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Kazanılan Derece : Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, İşletme alanında Doktor ünvanı almaya hak kazanmaktadırlar.
Derecenin Düzeyi (Ön Lisans , Lisans, Yüksek Lisans, Doktora) : Doktora
Kabul ve Kayıt Koşulları : Lisans ya da Yüksek lisans mezunu olmak ALES’ ten ilgili puan türünde en az 55 standart puan almış olmak. Yabancı dil sınavlarından 55 puan almış olmak Doktora programlarına alınacak öğrenci sayıları ve aday öğrencilerde aranacak nitelikler, her yarıyıl başında ilgili enstitü vasıtasıyla ilan edilir. Bu ilanda başvuru koşulları ve son başvuru tarihi, adayların mülakata alınacakları yer ve tarih belirtilir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar : Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler,bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, ÇOMÜ ‘de verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili fakülte/yüksekokul müdürlüğü tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları : Programa kayıtlı öğrencilerin yeterlilik koşulları ve kurallarına dair detaylı bilgiler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün https://lee.comu.edu.tr/kurumsal/mevzuat-r18.html linkli sayfasında yer almaktadır.
Program Profili : İşletme Doktora Programı, İşletme disiplininde pratik bilgi ve beceriler kazanmanın yanı sıra işletmenin alt disiplinlerinde teorik anlamda da uzmanlaşmak isteyen yöneticiler ve akademisyen adayları için tasarlanmış, kişiselleştirilebilir bir programdır. İşletme Doktora Programı, araştırma ve teori ağırlıklı içeriğiyle, geleceğin alanında saygı duyulan akademisyenlerini ve üst düzey yöneticilerini yetiştirmeyi amaçlamaktadır. İşletme Doktora Programımızda Yönetim, Pazarlama, Muhasebe, Finansman, Üretim ve Teknoloji Yönetimi ile Lojistik Yönetimi alanlarında uzmanlaşma imkanı sağlanmaktadır. İşletme Doktora Programı’nın temel amaçları arasında mezunların, yüksek lisans yeterliklerine dayalı olarak işletme alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirme ve bilime yenilik getirebilmelerinin, işletme alanı ile ilgili çeşitli disiplinler arasındaki etkileşimi kavrama, yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşmalarının, işletmecilik alanındaki uygulamalarda karşılaşacağı öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yaratıcı düşünerek yeni yaklaşımlar geliştirme, sorumluluk alarak çözüm üretmelerinin sağlanması yer almaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle) : Programdan mezun olan öğrenciler, hem özel hem de kamusal sektörde yer alan işletme, kurum ve kuruluşlarda akademisyen olarak çalışabilir ya da orta ve üst düzeylerde yönetici olarak görev yapabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş : Bu programdan mezun olan öğrenciler, uzmanlık alanlarına bağlı olarak doktora sonrası programlara başvurabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme : Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi Paketinde yer alan Ders Tanıtım Formunda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği web adresi: https://lee.comu.edu.tr/kurumsal/mevzuat-r18.html
Mezuniyet Koşulları : Programa kayıtlı öğrencilerin mezuniyet koşullarına dair detaylı bilgiler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nün https://lee.comu.edu.tr/kurumsal/mevzuat-r18.html linkli sayfasında yer almaktadır.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme ) : Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü) : Program Başkanı: Prof. Dr. Nazan YELKİKALAN
e-mail: nyelkikalancomu.edu.tr

Bologna / AKTS Koordinatörü: Doç. Dr. Filiz EROĞLU
e-mail: filizeroglucomu.edu.tr
Bölüm Olanakları : Anabilim dalımızda 15 Öğretim üyesi ve 2 öğretim görevlisi görev yapmaktadır. Eğitimlerin verildiği derslikler ve seminer odası derslerin verimli şekilde işlenmesi amacıyla gerekli tüm görsel-işitsel donanım (televizyon, DVD oynatıcı, uydu, CD çalar) ile donatılmıştır.

 Programla ilgili detaylı bilgi için eğitim kataloğunu inceleyiniz.